2011 Eylül ayında, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde bir konferansta derste olan tasarımcı Hyungsoo Kim'e yanındaki öğrenci arkadaşı saatin kaç olduğunu sordu. Kim, bu durum için ''Sınıf arkadaşım 10 yıldır görme engeliyle yaşayan birisiydi.'' dedi.
Öğrencinin tuşa bastığında konuşabilen bir saati varmış. Çıkarttığı ses sınıf içerisinde rahatsız edici olabiliyormuş. Kim ''Onun kol saati olabilirdim'' diyor.
İngiltere'de körler için bir hayır kurumu olan RNIB'den Leslie Duroe ''Görme engelliyseniz gece hangi saatte uyandığınızı farkedemeyebilirsiniz, bu durum insanın kendisini güvende hissedememesine neden olur'' diyor.
Saat |
Kim'e göre önceki tasarımları ona göre daha işlevsel ve güzel. Görme engelli olmayan insanlar saatleri modaya uygun olarak seçip, aksesuar olarak kullanıyorlar. Görme engelli insanlar ise saati sadece işlevi için satın alıyorlar fakat bu durum yanlış.
Kim, arkadaşı için güzel görünüme sahip bir saat tasarlamak istedi.
''Mühendislerden oluşan bir ekiple beraber Braille ekranıyla zamanı gösterecek bir çalışma yapacağım'' dedi Kim. Bir prototip oluşturuldu ama geri dönüşü iyi olmadı.
Kim ''Görme engelli insanların %10 undan az bir kısmının Braille okuyabildiğini öğrendim'' dedi.
Dünya Sağlık Örgütü'nün araştırmasına göre, İngiltere ve ABD'de insanların doğuştan görme engelli doğmadıkları tespit edildi. Araştırmaya göre, sonradan görme engeliyle karşılaşanların %82 si 50 yaş ve üzerindeki insanlar.
Braille saat, dokunma duygusuyla algılanabilecek bir saat.
Kim ve ekibi çalışmalarına sil baştan başladı ve görme engelliler tarafından test edilen 25 farklı sürüm denendi.
Güzel bir nesne üretmek ile işlevsellik arasında her zaman büyük bir savaş söz konusudur.
Metal saat yüzeyinin altında yer alan mıknatısta dakikaları ve saati kontrol eden iki tane rulman yer alıyor. Sonunda bir tasarım için anlaşmaya varılmıştı fakat rulmanlar tartışma konusu olmuştu.
Kim, ''İnsanlar rulmanların büyük olmasını, böylece kendilerini daha iyi hissedeceklerini söylüyorlar. Fakat bu istek tasarımcıların hoşuna gitmiyor. Ortak nokta bulmalıyız.'' dedi.
Eylül 2011 de Hyungsoo Kim bomba imha görevlisi teğmen Bradley Snyder için projeye başladı. Teğmen Bradley Snyder Afganistan'da bir patlayıcı aygıt yüzünden görme yetisini kaybetmiş.
Teğmen Bradley Ağustos 2012 de Londra Paralimpik oyunlarında iki yüzme altın madalyası kazanmış.
Bradley gözünü kaybettiği günden beri günlük yaşamıyla ilgili büyük zorluklar yaşadığını belirtti.
Bomba imha görevlisi teğmen Bradley: ''Afganistan'da yaralandım. Gözlerimi açtığımda ABD'de bir hastanedeydim. Hafızamda 60 saatten uzun bir boşluk var.''
Saat |
Bir toplantı sonrasında ortak arkadaş aracılığıyla Bradley ve Kim tanıştı. Bradley: ''Hyungsoo, görme engelli insanlar için bir ürün çıkartıyordu. Ben onun görme engelli adamı oldum.'' dedi.
''Düğmeye basıyorsun ve sana zamanı söylüyor.'' Bradley Synder gülerek, ''Saat bana 03.30 diyor. Bu durum hayatımı kolaylaştırıyor.''
''Herkesin ortak kullandığı şeyleri kullanmayı seviyorum ve mümkün olduğunca kendimi normal hissetmek istiyorum'' diyor Bradley.
Bradley |
Bradley adlı saate, geçen yıl Temmuz ayında Kickstarter isimli web sitesi aracılığıyla, 65 farklı ülkeden 3.681 kişinin katılımıyla 594.602$ bağışta bulunuldu. Saat, Mayıs ayında İngiltere, ABD ve Avrupa'da satışa sunulacak.
Saat, Londra Tasarım Müzesi'nde düzenlenen Yılın Tasarımcısı yarışmasında favoriler arasına eklendi.
''Görme engelli insanlar modanın bilincinde değildir.'' diyerek insanları stereotiplere sokan Kim, ''Bende de bu kavram yanılgısı vardı ama artık bunu söylemek doğru değil.'' dedi.
0 yorum:
Yorum Gönder