28 Ağustos 2015 Cuma

17. yüzyıldan kalan, kaligrafi ve resim için bir el kitabı niteliği taşıyan dünyanın bilinen en eski renkli baskılı kitabı 'Shi zhu zhai shu hua pu' ilk defa dijital ortama aktarılarak herkesin erişimine açıldı.





Fotoğraf: Cambrdige Üniversitesi Kütüphanesi
Cambridge Üniversitesi Kütüphanesi’ne ait Dijital Kütüphane, dünyanın bilinen en eski çok renkli baskılı kitabını bütün ziyaretçilere ücretsiz olarak açtı. 17. yüzyıla ait, Kaligrafi ve Resim Kılavuzu (Shi zhu zhai shu hua pu) adlı kitap aradan geçen yüzyılların etkisiyle de son derece kırılgan bir yapıda olduğu için daha önce sayfalarının açılmasına da izin verilmiyordu. Dolayısıyla kitabın içeriği de, dijital ortama aktarılmadan önce birçok kişi için gizemini tamamen koruyordu.
Colossal sitesinde belirtildiğine göre 1633 yılında Ten Bamboo Studio tarafından yaratılan kitap, Çinli sanatçı, grafiker ve yayıncı Hu Zhengyan‘ın icat ettiği bir yöntem olan çok renkli ‘xylography’nin (tahta kalıptan resim basma) bilinen en eski örneği olma niteliğini taşıyor. Söz konusu teknik, elle yapılan bir suluboya resim görünümünü elde edebilmek için farklı mürekkeplere uygulanan çeşitli baskı bloklarını kullanıyor. Cambridge Üniversitesi’nin internet sitesinde yapılan açıklamada ise, bu türden baskıları elde etmek için gereken becerinin ötesinde, kitabı “muhtemelen şimdiye kadar yapılmış en güzel baskı dizisi” yapan asıl şeyin kitabın içerisindeki renk tonları olduğu belirtiliyor.













0 yorum:

Yorum Gönder