31 Ağustos 2015 Pazartesi

Brown Üniversitesi'nden bir grup araştırmacının çeşitli elementlerin bir araya gelmesiyle oluşturdukları yeni bir materyal Dünya'nın merkezine seyahati mümkün kılabileceği tahmin ediliyor.

Görsel: Huffington Post
ABD’nin Rhode Island eyaletinde yer alan Brown Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı herhangi bir maddenin sahip olduğu en yüksek erime noktasının rekorunu kırabilecek bir materyal keşfettiler.
Üniversitenin bünyesinde yer alan bir mühendis ekibi yaptıkları çalışmalar sonucunda hafnium, nitrojen ve karbon elementlerinin doğru miktarlarda oluşan bir kombinasyonunun 4400 kelvin ya da yaklaşık 7640 Fahrenheit (yaklaşık 4226 derece) düzeyindeki sıcaklığa dayandığını gördüler. Söz konusu rakamların biraz daha anlaşılır bir formda göstermek adına, bu sıcaklık düzeyinin güneşin yüzeyinin sıcaklığının üçte ikisine eşit olduğunu söyleyebiliriz. Diğer yandan, Dünya’nın dış çekirdeğinin sıcaklık düzeyi de en fazla 4300 kelvin’e kadar çıkabiliyor.
Çalışmaya imza atan ekip söz konusu sonuçları, “atom düzeyindeki fiziksel süreçleri simüle eden erime noktalarını belirleyen” bir dizi bilgisayar simülasyonu üzerinden elde etti. Ve bu sonuçlar da Physical Review B adlı akademik dergide yayınlandı.
Muazzam yükseklikteki sıcaklıklara karşı erimeden kalabilen bu materyalin olası kullanımlarının, (Dünya’nın çekirdeğine doğru yol alan bir araçta kullanılması dışında) genel olarak yüksek performanslı ısı kalkanları için uygun olacağı düşünülüyor.
“Söz konusu çalışma nihai olarak; gaz tribünlerinin kaplanmasından yüksek hızlı hava araçlarındaki ısı kalkanlarına çeşitli kullanımlar için yeni yüksek performanslı materyallerin oluşturulmasına giden yolu açabilir. Fakat HfN0.38C0.51 bileşeninin kendisinin başlı başına kullanışlı bir materyal olup olmayacağı henüz açık değil.”
Bu materyali başka maddelerle sentezleyerek bir laboratuvarda denemeyi planlayan bilim insanlarının elde edeceği başarılı sonuçlar, Jules Vernes’nin rüyası “Dünya’nın merkezine seyahati” belki de nihayetinde mümkün kılabilir.

0 yorum:

Yorum Gönder