31 Ağustos 2015 Pazartesi

Efes Antik Kenti'nde yapılan son kazılarda elde edilen bulgulara göre, kentteki yaşamın 14. yüzyıla kadar devam ettiği ve Efeslilerin bir dönem Türklerle birlikte yaşadığı ortaya çıktı.





İzmir’in Selçuk ilçesinin yakınlarda yer alan ve geçtiğimiz ay alınan bir kararla UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne de dahil edilen Efes Antik Kenti’nde gerçekleştirilen son kazılar tarih kitaplarında şehir hakkında yazılanları değiştirecek nitelikte. Yeni kazılardan elde edilen bulgular, kentteki yaşamın bölgeye yapılan Türk akınlarıyla bittiği yönündeki bilginin doğru olmadığını ve Efes halkının bir dönem Türklerle yaşadığını gösteriyor.
Avusturya Arkeoloji Enstitüsü ve Efes Kazıları Başkanı Sabine Ladstaetter, antik kentin içerisinde yer alan Meryem Kilisesi’nin güneyinde 3 yıl önce başladıkları kazılarda oldukça büyük bir ev bulduklarını söyledi ve şöyle devam etti: “Yaklaşık bin 500 metrekare büyüklüğündeki bu gösterişli evde tabanları mermer ve mozaik döşemeli avlu, odalar bulundu ayrıca kazılarda şarap, zeytinyağı ve diğer ürünlerin üretiminde kullanıldığını tahmin ettiğimiz parçalarla karşılaştık.”
Söz konusu bilgiler Ladstaetter’e göre, Efes’teki yaşamın yedinci yüzyılda bitmediğini ve şehre ilk olarak yedinci yüzyılda gelen Müslümanların Efeslilerle yan yana aynı limanı kullanarak yüzyıllarca yaşadığını gösteriyor.
Yapılan kazılarda elde edilen bulgular, bölgeye ilk olarak 1304 yılında gelen Türklerin de yine Efeslilerle birlikte yaşadığına işaret ediyor.
İlk kuruluş yılları Cilalı Taş Devri’ne kadar uzanan, Helenistik ve Roma dönemlerinde en parlak dönemlerini yaşayan ve bir dönem Roma’nın Asya eyaletinin başkenti de olan Efes Antik Kenti’ndeki yeni kazılar Ladstaetter tarafından 2015 yılının en kapsamlı kazısı olarak nitelendiriliyor.

0 yorum:

Yorum Gönder